15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://catwalkmagazine.pl 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Gotowanie makaronu – co warto wiedzieć?

gotowanie makaronu
0 Comments

Wydaje Ci się, że gotowanie makaronu jest banalnie proste i nikomu nie sprawia trudności? To tylko z pozoru łatwe zadanie, a jednak problem ma z nim wiele osób. Często pojawiają się pytania, ile gotować makaron, by nie był twardy, lub rozgotowany. Wiele osób zastanawia się również, kiedy wrzucić makaron do wody i czy powinna być ona posolona, a jeśli tak to ile soli należy użyć? To pytania, na które warto znać odpowiedź. Przekonaj się razem z nami, jak poprawnie gotować makaron.

Jak długo gotować makaron? Podstawowe informacje

Najlepszym sposobem na gotowanie makaronu jest postępowanie zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Niestety często zdarza się, że opakowanie zostanie wyrzucone, przez co nie wiadomo, jak długo i jak zabrać się za gotowanie makaronu. Wszystko zależy od rodzaju produktu. Poniżej przedstawiamy listę najpopularniejszych makaronów i czas ich gotowania:

  • Makaron cienki do zup – od 5 do 7 minut gotowania

  • Makaron cienki do spaghetti – od 4 do 8 minut gotowania

  • Makaron kokardki – od 7 do 11 minut gotowania

  • Makaron penne – od 7 do 12 minut gotowania

Kiedy wrzucić makaron do wody?

Częstym pytaniem, jakie zadają sobie osoby przed gotowaniem makaronu, to kiedy wrzucić produkt do wody? Woda powinna wrzeć i jest to czas, kiedy można wrzucić makaron do garnka. Ile czasu zajmuje doprowadzenie wody do stanu wrzenia i jak to wygląda? Czas zależy od rodzaju kuchenki i mocy palnika. Na kuchence indukcyjnej woda zagotuje się znacznie szybciej, niż w przypadku kuchenki gazowej. Jak rozpoznać, że woda się gotuje? Na jej powierzchni pojawiają się coraz większe bąbelki.

Kiedy posolić i ile solić wodę do gotowania makaronu?

Nie wiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale solenie wody na makaron powinno odbyć się dopiero w momencie wrzenia. Wiele osób popełnia błąd i soli wodę od razu po wlaniu jej do garnka. Jednak to spowodować może, że garnek szybciej zacznie się niszczyć. Na jego powierzchni robić się będzie biały i nieestetyczny nalot, przez który naczynie będzie wyglądać na brudne. Dodatkowo zwiększa się ryzyko rozwoju rdzy.

To podstawowe zasady gotowania makaronu, które powinien znać każdy. Jeśli je zapamiętasz już nigdy więcej nie będziesz mieć problemu z przygotowaniem tego produktu spożywczego.

Poprzedni
Następny