Makaron ze szpinakiem i łososiem – prosty przepis na zdrowe jedzenie

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Chcesz zachwycić swoich gości lub domowników, ale nie masz pojęcia jak zrobić zdrowe i smaczne posiłki dla rodziny? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na makaron ze szpinakiem i łososiem. To zdrowe danie, które można przygotować bez trudu w domu. Wystarczy przygotować wszystkie składniki, a kolejne kroki są banalnie proste. Przekonaj się, jak zacząć zdrowo się odżywiać. Razem z nami zrozumiesz, że to nie jest trudne.

Składniki do makaronu ze szpinakiem i łososiem

Czego potrzebujesz, by przygotować makaron ze szpinakiem i łososiem? Wystarczy naprawdę niewiele składników. Wszystko czego potrzebujesz znajduje się na poniższej liście:

  • Szpinak drobny mrożony

  • Suszone pomidory

  • Filet z łososia

  • Śmietanka 30%

  • Oliwa z oliwek

  • Pieprz

  • Sól

  • Bazylia

  • Oregano

  • Czerwona papryka słodka

  • Czosnek

  • Cebula

  • Makaron razowy

Lista nie jest długa, a składniki, które się na niej znajdują można kupić w atrakcyjnych cenach niemal w każdym supermarkecie. To właśnie dlatego ten pomysł na obiad jest bardzo prosty, a do tego tani.

Przepis – jak zrobić makaron ze szpinakiem i łososiem

Kiedy masz przygotowane już wszystkie składniki na makaron ze szpinakiem i łososiem można przejść do przygotowania obiadu. Po pierwsze konieczne jest rozmrożenie szpinaku. Kiedy ten produkt jest gotowy można rozpoczynać kolejne kroki. Przejść można do krojenia pomidorów suszonych, cebuli i czosnku. Na patelnię należy wlać odrobinę oliwy z oliwek, a kiedy się rozgrzeje można wsypać pokrojone składniki. W tym czasie należy przygotować łososia. Jeśli jest to filet z ościami i skórą trzeba je usunąć. Dopiero potem można przejść do krojenia łososia na małe kwadraciki. Kiedy cebula się zeszkli na patelnie można wsypać szpinak i wszystko razem wymieszać. Następnie należy dodać przypraw: soli, pieprzu, czerwonej papryki, oregano i bazylii. Kiedy przyprawy są gotowe można dodać kawałki łososia i pozostawić na trzy – pięć minut na patelni pod przykrywką. W tym czasie łosoś stanie się miękki i rozpadać się będzie na drobne kawałki. To dobry czas na wstawienie wody na makaron. Kiedy woda zacznie się gotować można ją posolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z zaleceniami producenta. Po upływie pięciu minut można sprawdzić, czy łosoś się ugotował, a jeśli ryba jest gotowa do całości należy dodać śmietankę 30% i ponownie odczekać kilka minut.

Wystarczy godzina, by przygotować smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Catwalk Magazine
Catwalk Magazine

Catwalk Magazine to ogólnotematyczny magazyn . Publikujemy artykuły z zakresu lifestyle, mody, technologii, gadżetów, pielęgnacji i rozrywki. Stawiamy na jakościowe treści i angażujące materiały.