15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://catwalkmagazine.pl 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Sery – rodzaje i charakterystyka

sery dlugodojrzewajace
0 Comments

Świat serów jest niesamowicie bogaty oraz interesujący. Są one produkowane od wielu lat i poszczególne państwa na świecie posiadają swoje popisowe sery, które zostały tam wynalezione i są one kojarzone z danym krajem. Jakie są rodzaje serów, a także ich charakterystyka i gdzie można je kupić?

Gdzie kupić dobre sery?

Chcąc kupic dobre sery w Warszawie warto jest znaleźć dobrego ich producenta, takiego jak na przykład uznana mleczarnia. Dobrym pomysłem może być również wybranie się do serowej restauracji, która położona jest w stolicy Polski i oferuje sery, które są wykorzystywane do tworzenia potraw o niepowtarzalnym smaku podawanych w tym lokalu.

Decydując się na zakup serów w takiej restauracji będziemy mieli duże szanse na odtworzenie smaku, który poznaliśmy podczas próbowania potraw z tymi właśnie serami w takiej restauracji. Są one bardzo wysokiej jakości i oferują niepowtarzalne doznania smakowe.

Jakie są rodzaje i charakterystyka serów?

W serowej restauracji dostępne są trzy rodzaje serów, które są specjalnością tego lokalu. Pierwszy to bursztyn, którego nazwa bierze się od koloru sera po dwóch latach dojrzewania. Dostępny jest on w wersji 6-miesięcznej, 12-miesięcznej, 15-miesięczenej oraz 24-miesięcznej. Wraz z czasem zmienia się jego profil smakowy, który najpierw jest deliktany, lekko pikantny i słodki. Następnie pikantność i słodycz zaczyna się coraz bardziej uwidaczniać.

Drugi ser do Szafir, który dostępny jest w takich samych odmianach. Jest on święży i dosyć owocowy. Wraz z czasem staje się coraz bardzeij owocowy i słodki, lecz uwydatnia się także słoność, która może być naprawdę ciekawym dodaktiem dla wielu osób.

Najbardziej charakterystyczny ser to Rubin. Ten dostępny jest w wersji 3-miesięcznej, 12-miesięcznej oraz 24-miesięcznej. Wpierw jest dość jasny i ma nuty wiejskiej śmietanki oraz masła. Następnie zaczyna być coraz barzdiej zwięzły. Na sam koniec zyskuje intensywny maślany smak i mocno karmelowy kolor.

Poprzedni
Następny