15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://catwalkmagazine.pl 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Jak zrobić sernik na zimno – sprawdzony przepis

sernik na zimno
0 Comments

Lubisz słodkości, ale nie lubisz marnowania czasu na czekanie aż ciasto lub ciasteczka upieką się w piekarniku? Zastanawiasz się nad tym jak zrobić pyszny i szybki deser bez wykorzystywania piekarnika? Doskonale sprawdzi się sernik na zimno, który można przygotować w mniej, niż godzinę, a po zostawieniu go w lodówce na noc, następnego dnia można cieszyć się pysznym deserem. Przekonaj się, że zrobienie deseru może być banalnie proste. Zapoznaj się z listą składników, oraz przepisem i nie czekaj dłużej!

Składniki potrzebne do zdobienia sernika na zimno

Do przygotowania sernika na zimno nie trzeba wiele składników. To właśnie dzięki temu to ciasto jest tak popularne. Poniżej przedstawiamy listę składników, które będą potrzebne:

  • Masa twarogowa

  • Śmietanka 30%

  • Mleko

  • Żelatyna

  • Galaretki owocowe

  • Biszkopciki

  • Owoce

Lista zakupów przy tym deserze nie jest długa, a składniki znajdujące się na niej można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach.

Przepis – jak zrobić sernik na zimno krok po kroku

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe można przejść do poszczególnych kroków. Po pierwsze można przygotować galaretki owocowe. Jedną do maczania biszkoptów, drugą na wierzch ciasta. Do przygotowania galaretek potrzebna będzie zagotowana woda i dwie miski. Do misek należy wlać wodę, a następnie wsypać zawartość opakowania galaretek i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie można przejść do przygotowania blachy, którą trzeba wyłożyć wewnątrz papierem do pieczenia. Biszkopty trzeba zamoczyć w jednej z galaretek i ułożyć na dnie blachy. Kiedy ciastka są przygotowane czas na zrobienie masy serowej Do dużej miski należy przenieść masę serową. Do garnka trzeba wlać jedną czwartą szklanki mleka, a następnie je zagotować. Do ciepłego mleka należy dodać łyżkę żelatyny i wszystko wymieszać. Do masy twarogowej wlać śmietankę 30% i wymieszać. Następnie do mleka z żelatyną dodać jedną łyżkę masy serowej. Następnie dodawać mieszankę z żelatyną do miski z masą twarogową i śmietanką. Kiedy wszystkie składniki są połączone można przelać je do blachy. Całość wsadzić do lodówki na około 15-30 minut. W tym czasie należy przygotować owoce – umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na sam koniec wyjąć ciasto wylać na wierzch galaretkę, a następnie wsadzić owoce. Tak przygotowane ciasto należy pozostawić na noc w lodówce.

Prosty przepis, którego zrobienie zajmuje mniej niż godzinę. Warto rozpocząć robienie sernika na zimno wieczorem. Dzięki czemu rano ciasto będzie gotowe do spożycia.

Poprzedni
Następny